Lokalne jedzenie też może być atrakcją
Na Pomorzu jest 40 miejsc opatrzonych znakiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Do końca sierpnia...
Znaleziono 162 artykuły
Na Pomorzu jest 40 miejsc opatrzonych znakiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Do końca sierpnia...
Rok temu w konkursie wyłoniono gdyński przysmak, którym zostały "Falujące śledzie". Autorka przepisu...
Dzięki niej na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego trafiło mnóstwo gdańskich i kaszubskich...
Chleb wypiekano raz w tygodniu, przeważnie w piątek. Gospodynie musiały się do tej czynności specjalnie...
Kiedy zginie ostatnia pszczoła na kuli ziemskiej, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia - powiedział...
Wędzony, w jajecznicy w galarecie, smażony. Węgorz to rarytas tradycyjnej pomorskiej kuchni. Niestety, jego...
Można go uwielbiać albo nienawidzić, na pewno nie sposób odmówić mu wyrazistości. Marcepan to przysmak...
Województwo pomorskie wyróżnia się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Na chwilę obecną mamy...
Tłusty czwartek obchodzono na Pomorzu od stuleci. Poszukując smaku tradycyjnych pączków i faworków,...
"Na bezrybiu i rak ryba" - to popularne rybackie porzekadło z czasów, kiedy populacje rodzimych raków miały...
Pstrąg to rybny rarytas. Jego delikatne mięso smakuje świetnie zarówno po ugotowaniu, usmażeniu, jak i...
Święta Bożego Narodzenia to dobry czas, żeby przypomnieć sobie tradycyjną pomorską wigilijną kuchnię, która...
Jedni kojarzą ją z pysznym domowym gulaszem, inny na jej widok krzywią się, wspominając z niesmakiem...
Dawniej uwielbiane, dziś niedoceniane, uważane za pospolite. Najlepiej smakują w połączeniu z cynamonem,...
Na św. Marcina najlepsza gęsina - mawiano na Pomorzu. Listopad od dawien dawna kojarzył się Pomorzanom ze...
Pomorska kuchnia drobiem stoi. Nie byłoby uczty w gdańskiej gospodzie, gdyby nie aromatyczny rosół, a żadne...
Ze wszystkich mięs, wybieramy ją najczęściej. Z całą pewnością wpływa na to niewysoka cena, ale też...
Delikatna w smaku, słodka, świetnie komponuje się z aromatem cynamonu i wanilii. Śliwka, owoc przełomu lata...
Rodowita gdynianka wygrała konkurs na Gdyński Przysmak. Małgorzata Błasiak jest autorką dania, które w...
Grzybowy salceson, zapiekanka z grzybów, kurki w śmietanie, zupa borowikowa, rydze smażone na maśle - chaty...